Här i den stora nedre salongen i Familjen Lindströms boning tronar en stor familjebild på just Lindströms över den öppna spisen. Lindströms köpte ju Lôkes gästgiveri av herrskapet Sved och gjorde om gården till en stor bondgård som levde kvar i familjens ägo i fyra generationer, från 1873 till 1983.

Sedan sommaren 2020 kan vi också glädja oss åt att ett skåp har kommit hem. Ett Järvsöskåp som byggdes 1841 och har stått i vårt hus sedan det byggdes är nu åter på plats i huset. Under sommaren har vi fått köpa skåpet av vår kära vän Britta Lindström, barnfödd här i huset. För att vara ett klassiskt Järvsöskåp så är det ju rätt annorlunda målat. Men såvitt Britta vet har det sett ut såhär sedan Lindströms tog över gården 1873. Förmodligen lät fru Ella Sved, som byggde huset 1846 tillsammans med sin make Olof, måla skåpet i de här färgerna. Hon var känd som en stark, kreativ person som gärna målade i lite annorlunda kulörer. Härligt tycker vi att ha skåpet tillbaka, och nu känner vi att det var just det skåpet som stora salongen på nedervåningen saknade.

Här i stora salen känner man verkligen hälsingegårdens känsla och anar historiens vingslag. Den öppna spisen fungerar utmärkt och sprakar skönt till dig när du kopplar av framför den. Här har vi inrett med en liten fåtöljhörna, med de gula fåtöljerna och lilla spelbordet med lyra i designen – möbler som Nina har fyndat på auktion.

Här ståtar också ett stort matbord med plats för åtta sittande. Eftersom salongen ligger i direkt anslutning till gröna köket, så ligger det när till hands att inta måltider här i matsalsdelen.

I nästa hörna en lite njurformad större soffa, också den ett återbruksfynd av Nina. Här finns också en 55-tums TV-skärm.