ETT STORSLAGET BOENDE

Välkommen till i en alldeles speciell hälsingegård, som är öppen året runt för dig som söker ett unikt boende – och för er som är så många att ni behöver ett helt träslott. Lôkes byggdes som gästgiveri 1846, blev sedermera bondgård och därmed en synnerligen stor hälsingegård. I våra dagar har Lôkes blivit en gästgård med fyra separata lägenheter, eller boningar som vi föredrar att kalla dem. Tre av dessa boningar kan du hyra, var för sig eller samtliga tillsammans.

Välkommen att bo i en alldeles speciell hälsingegård. Hälsingegårdar, eller träslott, är ett världsarv som vi är stolta över. Lôkes är med sina dryga 500 kvadratmeter i två plan en av de största. Huset byggdes 1846 av familjen Sved som gästgiveri, under den välbesökta Skästra marknad. Här samlades folk för att umgås, äta och dricka och bo. I huset rymdes även läkarmottagning, tillfällig polisstation under marknaderna mm. Skästra marknad har sitt centrum vid Ersk-Anders gård, granngård till Lôkes, som sedan hundratals år ägs och drivs av familjen Silén.

På Lôkes möter du anor från 1500-talet. Gårdens mangårdsbyggnad rymmer en rik historia. Här får du vandra på samma plankgolv som festbesökarna gjorde på Skästra marknad för 170 år sedan, dela festsal med herrskapet Sved som lät bygga träslottet och bo i en lantlig herrgårdsmiljö bara fem minuter från skidbacken. Du kan hyra hela Lôkes som en stor helhet, men vi har delat upp det i tre rymliga boningar som vi också hyr ut var och en för sig. På så sätt passar vårt träslott alla sällskap som söker något extra, oavsett vilka ni är eller hur många ni är. Vi har haft stora kompisgäng som gäster och företagsgrupper på kick-off eller bara lite uppmuntran,. Kanske allra mest riktigt stora familjer där alla generationer samlas under ett tak men där ändå alla får sitt egna kryp-in. Många kommer för att fira bröllop, 30- eller 70-årsfester etc. Här finns plats för de flesta och det mesta.

Till julen 2017 kunde vi öppna alla tre boningar till fullo i vårt träslott efter två års varsam restaurering, samtliga med nya egna kök och självhushåll.  I restaureringen har vi nämligen byggt tre nya kök, fem badrum och tre separata toaletter. Förutom att vi har försökt återskapa ursprunglig 1800-talskänsla i alla salonger och sovrum. På nedre våningen finns två boningar, som nu har tre nya badrum, ett nytt wc, två nya kök, två salonger, sex sovrum samt punschveranda och hallar. På övre våningen finns den tredje boningen med två sovsviter, en stor festsal och kök samt separat duschrum och toalett. Totalytan för dig som fr.o.m. 2018 önskar hyra hela träslottet är ca 400 kvm, med åtta sovrum, två stora salar, tre kök, fyra badrum, punchveranda, salong och plats för mycket historia. Varmt välkomna till träslottets boningar under en skidvecka, cykelhelg, vandringsdagar, aktivitetsfyllda möten, yogaträff eller bara när ni vill koppla av och njuta av all den fina naturen och kulturen som bjuds i Järvsö.

VI PÅ LÖKES

Det är vi som äger, sköter om och bor på Lôkes. Gör oss närmare bekantskap nedan.

Rolf Fällström

Ägare Lôkes

Med en genuin hälsingegård växer också intresset för byggnadsvård och kulturbyggande. Rolf drivs främst av att skapa en plats där folk trivs och träffas, en samlingspunkt för livsnjutare.

Nina Fällström

Ägare Lôkes

Byggnadsvård, färgsättning, målning eller införskaffning av möbler för inredningen – vännerna blir ständigt fascinerade av allt det som Nina både behärskar och hinner med.

EN GÅRD FÖR ALLA

Vårt barnbarn Lucas trivs på Lôkes. Oavsett vem du är och hur många ni är hoppas vi att du också ska känna dig hemma här på vår hälsingegård. Dock får inte denna katt eller andra husdjur komma innanför dörrarna, allt för att även du som är allergiker säkert ska kunna gästa oss.

VÅR IDÉ

I alla tider har Lôkes tagit emot många olika gäster. Här har vi skapat stora lägenheter med gott om utrymmen för avkoppling och upplevelser. Vi tror att vår tids storfamiljer, företag, yogagrupper, kompisgäng, föreningar eller vilka ni än är kan finna en skön tillvaro här.