FRÅN GÄSTGIVERI TILL TRÄSLOTT

Välkommen till i en alldeles speciell hälsingegård, som är öppen året runt för dig som söker ett unikt boende – och för er som är så många att ni behöver ett helt träslott. Lôkes byggdes som gästgiveri 1846, blev sedermera bondgård och därmed en synnerligen stor hälsingegård. I våra dagar har Lôkes blivit en gästgård med fyra separata lägenheter, eller boningar som vi föredrar att kalla dem. Tre av dessa boningar kan du hyra, var för sig eller samtliga tillsammans.

Hälsingegårdar, eller träslott, är ett världsarv som vi är stolta över. Lôkes är med sina dryga 500 kvadratmeter i två plan en av de största. Huset byggdes 1846 av familjen Sved som gästgiveri, under den välbesökta Skästra marknad. Här samlades folk för att umgås, äta och dricka, inte minst berättas historier om brännvinsförtäring och kortspelande på gästgiveriet. I huset rymdes även läkarmottagning, tillfällig polisstation under marknaderna mm. Skästra marknad har sitt centrum vid Ersk-Anders gård, granngård till Lôkes, som sedan hundratals år ägs och drivs av familjen Silén.

Efter knappt 30 år övertogs Lôkes av familjen Lindström som omvandlade gästgiverit till bostadshus och gården till bondgård. De hade den i sin ägo till sent 1900-tal. En av de senare ägarna är kände musikern Bengan Jansson, som genomförde flera viktiga renoveringar av gården och skapade flera fina traditioner när huset gästades som fortfarande lever.

När nu familjen Fällström har tagit över gården från och med 1 oktober 2015 har Lôkes varsamt och ingående restaurerats till tre stora boningar. De är skapade för att kunna hyras var för sig, eller flera av dem tillsammans om man är många. Och de kan hyras under en långhelg eller längre tid. Träslottets storlek med totalt ca 400 hyrbara kvadratmeter passar särskilt bra för stora kompisgrupper, företagsgäng, storfamiljen eller flera familjer som vill dela en skön vistelse.

Vi ser fram emot att utveckla Lökes i god tradition och hoppas kunna erbjuda besökare från när och fjärran ett trivsamt boende och kanske ett och annat spännande gästabud. Vi hoppas fler och fler närboende och långväga gäster hittar till vår gästgård.

Se gärna filmen här som Ljusdalsposten spelade in när vi hade rundvandringar och provsmakningar i augusti 2016 i samband med att Skästrateatern framförde sin fantastiska föreställning Vattnet i Paradiset på Lôkes bakgård. Augusti 2018 återkom Skästrateatern, denna gång med nyskrivna rock’n’roll-teatern Fiskar, Kärlek & Rock’n’roll, se mer här. Samtidigt hade vi en uppskattat utställning i vårt vagnslider. Vi ser fram emot en fortsättning 2019.

VI PÅ LÖKES

Det är vi som äger, sköter om och bor på Lôkes. Gör oss närmare bekantskap nedan.

Rolf Fällström

Ägare Lôkes

Med en genuin hälsingegård växer också intresset för byggnadsvård och kulturbyggande. Rolf drivs främst av att skapa en plats där folk trivs och träffas, en samlingspunkt för livsnjutare.

Nina Fällström

Ägare Lôkes

Byggnadsvård, färgsättning, målning eller införskaffning av möbler för inredningen – vännerna blir ständigt fascinerade av allt det som Nina både behärskar och hinner med.

EN GÅRD FÖR ALLA

Vårt barnbarn Lucas trivs på Lôkes. Oavsett vem du är och hur många ni är hoppas vi att du också ska kännas dig hemma här på vår hälsingegård.

VÅR IDÉ

I alla tider har Lôkes tagit emot många olika gäster. Här har vi skapat stora lägenheter med gott om utrymmen för avkoppling och upplevelser. Vi tror att vår tids storfamiljer, företag, yogagrupper, kompisgäng, föreningar eller vilka ni än är kan finna en skön tillvaro här.