När vi övertog Lôkes i oktober 2015 var detta stora fina sovrum målat med breda blå ränder på väggarna. Vi ville istället återskapa väggar och tak som stämde överens med tidsandan i huset. I restaureringen ingick möten med Jens och Ann på Veckebo Trä, som hjälpte oss i val av socklar, lister och höjd på lister för att det skulle passa in. Jeanette på Målarboden i Södertälje hjälpte oss att finna tapeter från Sandbergs i en nyutkommen serie med klassiska tapetmotiv från senare delen av 1800-talet. I valet av färger fick vi stor hjälp av Anna-Carin på Stene Gårds fina butik Hälsingeprägel och den alltid så kloke och inspirerande konservatorn Alf Blom, som hjälpte oss att restaurera det pappspända taket och att sätta upp tapeterna. Nina och Rolf målade själva socklar och dörrar i linoljefärger och spikade upp listerna. En liten garderob har vi omvandlat till ett wc för detta rum, dekorerat med en Zorn-vägg.

Till detta sovrum har vi sedan tillfört möbler i stil från senare delen av 1800-talet. En divan som vi fann i en våning på Götgatan i Stockholm, 5 trappor upp och utan möjlighet att använda hissen. Den är rejält tung kan vi säga, men efter diverse äventyr är den nu på plats i det fina sovrummet. Byrån kommer ifrån Anettes pappa Lasse, som ju har hjälpt oss med möbler i ett helt sällskapsrum.

Sovrummet är döpt efter toalettmotivet, men också för att detta rum bär klassisk stil från förra sekelskiftet. Med söderläge med fönster åt både syd och väst där solen skiner som längst under sommarkvällarna på backen upp mot de tre häbrena i fonden, som en fin tavla.