I den övre södra våningen ser det nästan ut som på andra halvan av 1800-talet när familjen Sved tog emot i sitt gästgiveri och när första generationen Lindströms skapade en bostad av den stora herrgårdsbyggnaden. Här finns bland annat en riktigt stor sal om 60 kvm.

Stora salen rymmer med det långbord som står där utan problem 12-14 personer vid sittande middag. Med extrabord och stolar kan här skapas middagar och festliga sammankomster för upp till närmare 25 personer om så önskas.

I ena hörnan står en ståtlig kakelugn i tidstypisk ljusgrönt kakel från tiden när huset byggdes i mitten av 1800-talet. Kakelugnen har inte gått att elda i under mångaFestsalen, övre våningen, Lôkes Hälsingegård decennier, men med hjälp av händige murare Magnus Norell har vi renoverat alla rökgångar och sotningsluckor. Kakelugnen ”läker”, som man säger här, dock fortfarande och behöver plockas ner, restaureras och plockas upp igen innan vi åter kan låta den värma upp festsalen.

I andra hörnan vid samma rumssida står en benvit flygel. Den är fullt spelbar. Under nästan hela 1900-talet stod den i en fin Östermalmsvåning i Stockholm. Enligt sonen som övertog lägenheten efter sin far har våningen gästats av hela 1900-talets musikelit. Hans far var en stor musikkännare. Så vid denna flygel har storheter som Karl-Gerhard m.fl. suttit och spelat. När musikern Bengan Jansson bodde i Lôkes runt millenieskiftet med sin fru Cajsa så ville han ha en flygel. På sin många reser efter antikviteter, fann då Järvsös berömde auktionist Kjell Höök denna flygel i östermalmsvåningen, som då skulle tömmas. Kjell tog med sig flygeln till Bengan Jansson och glädjande nog för oss står flygeln fortfarande kvar i festsalen.

På kortväggen bredvid flygeln står ett magnifikt skåp. Detta inhandlades av Fällströms januari 2016 av syskonen Lars och Ingrid Laurell. För säljarna var det som att skåpet fick komma hem. Det byggdes på 1892 av en snickarmästare i Sundsvall till Konung Oscar II som då skulle besöka staden. Tanken var att konungen skulle bo i en grosshandlarvilla och ha detta stiliga skåp för persedlar. Nu blev aldrig resan till Sundsvall av för konungen, så kungaskåpet såldes till Lars och Ingrids pappas morföräldrar. När pappan efter sin uppväxt med denna björkmöbel bildade familj och flyttade till Hälsingland, så stod skåpet i deras ståtliga disponentvilla i brukssamhället Bergvik mellan Söderhamn och Bollnäs från 1950-talet. Skåpet har de senaste decennierna följt familjen i deras flyttar till Gävle och sedan Stocksund utanför Stockholm. Så här skriver Ingrid i samband med att vi övertog skåpet:

” Vi är så glada att skåpet åter ska till ett vackert hus i Hälsingland till fagra Järvsö där det hör hemma! Vi kommer garanterat och hälsar på. Min bror och hans familj har en liten gård i Segersta där vi är då och då. Tyvärr gick vår älskade bror Per bort i hjärntumör i oktober 2015. Han skulle älska att skåpet står i Hälsingland. Han har nog varit med och sett till att det blev så.”

Vi är mycket tacksamma över att få ha övertaget detta fina skåp och tror alla är nöjda med den fina plats den har fått i festsalen på vår hälsingegård. I augusti fick vi också ett välkommet besök av familjen som sålde skåpet till Lôkes.

I trapphuset på väg upp till stora salen står också en annan mycket speciell möbel. En paneldivan som Fällströms köpte av Peter Larsson. Den är från slutet av 1800-talet och hade stått i många år i hans mormors hem i Hudiksvall. Peter tog hand om den efter sin mormor och renoverade den nogfullt. Men har efter många år insåg han att den inte får plats i deras lägenhet i Stockholm. Till hans stora glädje fick den då återvända till kära Hälsingland och vår gård. Paneldivanen är så sinnrikt konstruerad att man mekaniskt kan fälla ned sidoarmstöden, vända på sitsen och vips få en bädd för en person. Kanske inte världens mest bekväma, men för någon natt fungerar den allt.

Till stora salen och Herrskapets Sveds boning hör också en balkong med skön morgonsol i sydostlig riktning och med en milsvid utsikt över Ljusnan över hälsingeklackarna i de blå bergen.

Stora salen, övre våningen, Lôkes Hälsingegård

Gott nytt år i stora salen, övre våningen, Lôkes Hälsingegård